Eksplozija stila na Šubićevcu: Pogledajte stan koji odiše luksuznom čistoćom - ŠibenikIN - News portalŠibenikIN - najčitaniji portal Šibensko-kninske županije

Dizajn  •   OBJAVA: 21.09.2016, 12:39h   •    

Šibenski INterijeri

Eksplozija stila na Šubićevcu: Pogledajte stan koji odiše luksuznom čistoćom


  Privatni album Eksplozija stila na Šubićevcu: Pogledajte stan koji odiše luksuznom čistoćom
PIŠE G.P.
OBJAVA 21.09.2016, 12:39h

Luksuzni stan na Šubićevcu u novogradnji definitivno je dokaz kako se može ostvariti potencijal prostora jednostavnim potezima kao što su otvaranje i uvođenje dinamičnih elemenata. Dizajnerica interijera, mlada šibenska arhitektica Roberta Škugor, istaknula je kako je ideja u renovaciji bila maksimalno otvoriti i vizualno povezati prostore sličnog režima korištenja, uz mogućnost zatvaranja iz funkcionalnih i estetskih razloga.

 

 

- Srušeno je sve osim spavaćih soba i terase. Potreba za renovacijom nastala je prije pet godina kao rezultat promjene vlasnika kojeg dotadašnje stanje stana nije zadovoljavalo. Stan se nalazio u tadašnjoj 'novogradnji', veličine 90 kvadrata s natkrivenom terasom od devet četvornih. Sastojao se od tri spavaće sobe, kupaonice, wc-a, kuhinje i dnevnog boravka – rekla nam je arhitektica Škugor.

Dnevna zona bila je isprekidana komunikacijom i otvorima na nepovoljnim mjestima, a srce doma – kuhinja, zarobljena u tamnoj, uskoj prostoriji bez prirodnog osvjetljenja i adekvatnih radnih površina.

- Bilo je bitno da dnevna zona postane što veća, ali ne 'open space', već prostor koji se po potrebi ili želji može pregrađivati. Po cijeloj dužini stana, odnosno po sredini, uvedeni su novi zidovi s nekoliko kliznih vrata i šankom kako bi dobili povezan, a dinamičan prostor za boravak i kretanje višečlane mlade obitelji – objasnila je mlada arhitektica.

U 'noćnoj zoni' koja uključuje spavaće sobe i kupaonicu povećana je kupaonica do maksimalno moguće dimenzije od 4,9 kvadrata i potpuno je opremljena. U sredini stana, otprilike na mjestu dotadašnjeg pretprostora spavaćim sobama, smještena je 'kutija' koja je s jedne strane pozadina blagovaonskom stolu, s druge strane je zanimljiva niša s policama za stvari, koja ovisno o poziciji staklenih kliznih vrata postaje zatvoreni izlog, a zapravo je walk-in garderoba ili spremište.

- Ono što sam htjela napraviti je postaviti minimalni broj elemenata koji moraju dobro funkcionirati u svojoj primarnoj funkciji, a koji će potaknuti korisnike da ih sami istražuju i ukoliko žele – dodatno dekoriraju i personaliziraju na bilo koji način – istaknula je arhitektica.

Zidovi su u bijelim i sivim tonovima, parket je hrastov, a pločice na zidu kuhinje od okruglih, zelenih stakalaca. Uz bijelu kuhinju, sanitarije i spavaće sobe postavljeno je nekoliko dizajnerskih lampi i elegantni stakleni stol s udobnim stolicama na nogama od istog drva kao što je i pod.

- Neki dijelovi stana izrađeni su i uspješno uklopljeni po mjeri - kupaonski element s umivaonikom i šank između kuhinje i blagovaonice. Dječja soba je također izrađena po mjeri, po nacrtima moje kolegice Jelene Babić. Neki dijelovi, nažalost, još uvijek nisu izrađeni, kao što su klizna vrata i stijena nad šankom koji bi trebali zaokružiti ideju s početka priče – kazala nam je Škugor.

Stil stana opisuje vlasnica kojoj je izuzetno važno bilo pronaći zajednički jezik s arhitekticom i onda joj dati slobodu u radu, a po završetku radova, detaljima unijeti svoj potpis u stan.

-Zbog dvoje male djece trebala sam maksimalno iskorišten prostor što smo postigli neuočljivim ugradbenim ormarima bijele boje. Vizija kojom sam se vodila prilikom uređenja stana bila je dobiti prostor koji će služiti okupljanjima i zabavi s prijateljima, ali i imati odvojen dio u kojem djeca imaju svoj mir i prostor. Veći dio namještaja rađen je po mjeri i dizajnerski, dok sam toplinu htjela postići klasičnim komadima iz IKEA-e i rasvjetom. Veliki crni šank zamišljen je kao centar prostora i mjesto za okupljanje, a nadovezuje se na bijelu kuhinju ravnih ploha i crni retro hladnjak. Najvažnije mi je bilo odabrati dobar parket; lijep i jednostavan za održavanje. Kako nisam ljubitelj pločica, odlučile smo se za Kerlit tanke ploče velikih dimenzija u antracit boji koje se nalaze u kuhinji i kupaonici – pojasnila je vlasnica stana na Šubićevcu.

U sobama i kupaonici bjelinom je, kaže, htjela postići čistoću, svježinu, ali i dati naglasak na intimnosti prostora. Dječja soba kompletno je rađena po mjeri kako bi se prilagodila odrastanju, ali i kako bi imali dovoljno prostora za skriveno odlaganje igračaka. Sterilnost sobe razbijena je zidom u roza boji sa šljokicama - po želji djevojčica. Ono što nedostaje jest velika polica za knjige, kako bi unijela dušu prostoru.

- Mogu opisati metodu projektiranja interijera, a to je maksimalno prilagođavanje prostora poznatim korisnicima i njihovom stilu života, školsko dimenzioniranje uporabnog prostora, potraga za kvalitetnim i klasičnim materijalima, želja za stvaranjem i otkrivanjem novih prostornih situacija, te minimalno upletanje u odabir detalja koji bi trebali govoriti jezikom svog vlasnika, odnosno korisnika – poručila je arhitektica Roberta Škugor.

Ostatak fotografija pogledajte u našoj fotogaleriji:

Luksuzni stan na Šubićevcu Privatni album

POGLEDAJ CIJELU FOTOGALERIJU 34 fotografija

  KLJUČNE RIJEČI:  šibenski INterijeri /

 

 

 

 

  komentara   KOMENTARI:

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove portala ŠIBENIK.IN. Portal ŠIBENIK.IN zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara portal ŠIBENIK.IN nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.